Plovak

Plovak

izvor: http://www.inter-land.hr/

Ribolov plovkom (beličarenje)

Beličarenje ili ribolov plovkom je jedna od najpoznatijih i najzastupljenijih tehnika lova u slatkovodnom ribolovu. Uglavnom se ovom tehnikom love manji primjerci ribe koja se još zove i bijela riba.

Ova tehnika funkcionira na način da se riba uhvati za mamac. Riba često hvata mamac vrlo nježno i obazrivo pa se lov ovom tehnikom preporuča na mirnim i na tekućim vodama.

Plovak je jedna od bitnijih stavki kod ove tehnike, a on mora biti prilagođen ovisno o vodi na kojoj se lovi riba i o samoj ribi. Plovci mogu biti različitih veličina, oblika, klizni ili ne, ali je nemoguće znati koji će u kojem trenutku i situaciji odgovarati. Jedino što je poznato i što se ne mijenja je teorija koja stoji iza plovka - veličinu plovka određuje dubina i brzina vode na kojoj se peca.

Za početak je potrebno ispravno staviti mamac na udicu. Ispravno stavljanje mamca podrazumijeva da mamac prekrije kompletnu udicu. Za mamac se koriste crveni, ličinke, zrnati mamci i tijestaste smjese.

Ukoliko mamac ne može prekriti cijelu udicu, potrebno je koristiti manju i sitniju udicu.

Osim već nabrojanih mamaca, mogu se koristiti još i trešnje, sir, gliste i drugi neki krupniji mamci pa se onda u tim slučajevima koriste i veće udice.

Često se koristi i prihranjivanje riba kako bi ih lakše namamili da zagrizu mamac. Neki ribolovci imaju naviku čak i par dana ranije prihranjivat ribu. Važno je napomenuti da hrana kojom se prihranjuje riba mora biti jednaka kao i mamac kojim planirate loviti ribu.

Neke od riba koje se najčešće love ovom tehnikom su dever, babuška, crvenperka, a nisu isključeni ni som i smuđ.