Potočna pastrva

Potočna pastrva

izvor: https://upload.wikimedia.org/

Potočna pastrva

lat. Salmo trutta Linnaeus (Potočna pastrva)

Potočna pastrva je iz roda pastrva koja obitava u planinskim potocima cijele Europe. Davnih dana unesena je u Hrvatsku iz sjeverne Europe u sklopu poribljavanja otvorenih voda. Voli vode koje su bogate kisikom i hladne pa joj je tako idealna temperatura vode do 10 °C, iako može lako podnositi temperature i do 15 °C.

Tijelo pastrve je vretenasto i spljošteno s bočne strane. Glava joj je poveća s tupom gubicom i velikim ustima. U ustima ima oštre zube. Peraje su joj čvrste i zaokružene te široke. Može narasti do 40 cm, a težina joj može varirati, no neka prosječna iznosi 800 g. U projeku su mužjaci veliki 20-25 cm, dok su ženke nešto malo veće, 25-30 cm.

Tijekom mrijesta poprima različite nijanse boja, dok joj boja inače varira od zelene do smeđe. Boja tijela ovisi najviše o staništu u kojem obitava. Na gornjoj strani ima crne pjege, dok s bočne strane crvene pjege sa bijelim obrubom.

Voli obitavati na jednom mjestu no ukoliko se pokaže potreba, seli se na drugo područje. Potrebe su najčešće mrijest, niži vodostaj ili potraga za hranom.

Hrani se sa svim manjim organizmima koji žive u vodi kao što su larve vodenih kukaca te manjim ribama.