Jez

Jez

izvor: https://upload.wikimedia.org/

Jez

lat. Leuciscus idus (Jez)

Jez je jedna od najpoznatijih slatkovodnih riba iz porodice šarana. Neki je još zovu jaz, jalac ili masnica. Lako podnosi nagle promjene temperature i do neke mjere kvarenje vode bez štetnih posljedica kasnije. Iz tog razloga je široko rasprostranjen gotovo svuda po svijetu.

Iako lako podnosi nagle promjene temperature i kvarenje vode, izbjegava planinske, brze i vrlo hladne rijeke pa zato preferira duboke rijeke sa prilično tihim tokom.

Jez može dosegnuti 30-53 cm dužine i 2-2,8 kg težine. Postoje primjerci jeza koji su težili 6-8 kg, no oni su zaista rijetki. Tijelo mu je pomalo istegnuto i pokriveno sitnim ljuskama. U proljeće mu tijelo poprima metalni odsjaj, a glava i škržni poklopac u tom periodu izgledaju kao da su lijevani iz zlata. S gornje strane je plavo crne boje, s bočne strane bjelkaste boje dok je po trbuhu srebrne.  Kada se preokreće na suncu, boja se brzo mijenja pa se iz tog razloga nekad čini zlatnim, a nekad srebrnim. Donje peraje su mu žuto-narančasto-crvene boje. Boja kao i kod većine riba varira ovisno o staništu.

Mladi jez hrani se zooplanktonom, a odrasli jez kukcima, mekušcima, račićima i sitnim ribama.

Može živjeti najviše do 20 godina.