Varalice za jigging

Varalice za jigging

izvor: http://www.jigging.it/

Jigging

Jigging kao tehnika lova sadrži mnogo aktivnosti, adrenalina i iznenađenja. U ovoj tehnici lova cilj je da se riba u potrazi za hranom zaleti na varalicu koja se u ovom slučaju naziva još i jig. Varalica je u većini slučajeva metalna.

Postoje više vrsta jigginga - vertical jigging, slow jigging, shore jigging i light jigging.

Kod nas se dosta koristi vertical jigging kojim se love gofovi, zubaci, škarpine, pagari, tune, palamide i ostala riba koja je iz prehrambenih ili teritorijalnih razloga spremna napasti drugu ribu. Za razliku od ostalih tehnika lova, jigging može početi odmah na željenom mjestu. Varalica se spušta na dno bez prethodne pripreme mamca nakon čega slijedi brzo potezanje prema površini. Varalica pritom čini nepravilne pokrete čime privlači lovinu.

Osim varalica, potrebni su štapovi i role. Za štapove koji se koriste kod jigging tehnike bitno je da budu čvrsti i elastični. Štapovi se mogu, osim za jigging, koristiti kod trolling i drifting tehnika.

Za ovakvu tehniku lova potrebno je imati fizičku kondiciju jer je napor prisutan prilikom ribolova.

Još jedna tehnika jigginga koja se koristi kod nas je slow jigging koji je u zadnje vrijeme postao dosta popularan. Bitna razlika između slow jigginga i vertical jigginga je ta što se kod slow jigginga mora raditi rolom. Slow jigging je u pravilu jednostavniji i lakši od vertical jigginga, a isto tako su i štapovi - kod slow jigging tehnike su lakši štapovi. Sa slow jigging tehnikom se love manje ribe kao što su arbun, orada, saraga, kokota tj. u pravilu sve ribe koje postoje u našem moru.

Varalica se kod slow jigginga pušta na dno dok je štap uperen prema površini mora.

Shore jigging ili ribolov teškim varalicama s obale jedna je od mnogobrojnih inačica "špinanja s kraja", no za razliku od špinanja, oprema se razlikuje počevši već od samog štapa. Štap u ovom slučaju mora svojim performansama omogućiti valjano vođenje umjetnog mamca.

Ovom tehnikom se može pecati podjednako dobro u površinskom sloju kao i u pridnenom.

Zadnja, ali ne i manje bitna od ostalih, light jigging tehnika jedna je od vrlo efikasnih tehnika, iako se u početku sumnjalo u to. Ispostavilo se da se tom tehnikom može loviti svakojaka riba. Naravno, sve ovisi o tipu varalice, pa se iz tog razloga na tržištu mogu pronaći nekoliko tipova. Najpoznatije varalice za ovu tehniku su Kabura, Inchika i Tenja. Svaka od njih se različito vodi pa se tako, primjerice, Kabura vodi po dnu polaganim okretanjem ručice role i povremenim trzajima vrhom štapa. Prilikom trzaja, varalica izgleda kao rak koji se vuče po dnu. Kao i za bilo koju drugu tehniku, tako su i za ovu bitni štapovi i role. Štapovi trebaju biti vrlo tanki i lagani, no u pravilu su to vrhunski rađeni štapovi koji unatoč izgledu imaju veliku snagu.