Ribolovne dozvole za morsko ribarstvo

Kako smo već spomenuli u samom uvodu u morski ribolov, u RH postoje dvije osnovne kategorije ribolova na moru. Jedna je gospodarski ribolov, a druga, na koju ćemo mi posebno obratiti pozornost je, negospodarski ribolov.

Negospodarski ribolov obuhvaća športski i rekreacijski ribolov. Za obje vrste ribolova potrebna je dozvola, a ona se može kupiti i elektroničkim putem. Dozvola je potrebna bez obzira obavlja li se ribolov sa obale ili iz brodice. Ukoliko je ne želite kupiti elektroničkim putem, tada istu možete kupiti kod ovlaštenih distributera, odnosno u područnim jedinicama Uprave ribarstva Ministarstva poljoprivrede. Područne jedinice koje prodaju dozvole za rekreacijski i športski ribolov, dužne su dostavljati Ministarstvu izvješća o prodanim dozvolama.

Od novčanih naknada za dozvole 60% iznosa ide u korist Državnog proračuna, 15% pripada Savezu za troškove distribucije i prodaje dozvola, 10% pripada Savezu za potrebe vođenja statistika ulova, za nabavu i održavanje informatičke opreme i informatičkog sustava za prodaju dozvola i zadnjih 15% također utroši Savez putem javnih natječaja, isključivo za financiranje ili sufinanciranje projekata zaštite i očuvanja, istraživanja vezanih uz procjene utjecaja ribolova na stanje bogatstva mora i ostale aktivnosti koje doprinose poboljšanju kompletnog ribarstva.

Dozvole za rekreacijski ribolov mogu vrijediti jedan, tri, sedam ili trideset dana i one NE vrijede za ribolov podvodnom puškom, kao ni za lov tune, iglana i igluna.

Za lov tune,igluna i iglana moguće je kupiti jednodnevnu, trodnevnu ili sedmodnevnu dozvolu.

Dozvolu za rekreacijski ribolov i za lov tune, igluna i iglana možete kupiti na stranici Ministarstva poljoprivrede - Uprava ribarstva.

Ukoliko želite kupiti dozvolu elektroničkim putem za športski ribolov, tada obavezno morate imati godišnju člansku iskaznicu Hrvatskog saveza za športski ribolov na moru ili saveza za ribolov na moru druge države. Godišnje članske iskaznice Hrvatskog saveza za športski ribolov na moru vrijede od sječnja do prosinca tekuće ili iduće godine, no elektroničkim putem se mogu kupiti samo za tekuću godinu. Nakon što se kupi  godišnja članska iskaznica, moguće je kupiti dozvole koje vrijede jedan, tri, sedam ili trideset dana.

Dozvolu za športski ribolov i godišnju iskaznicu (za tekuću godinu) Hrvatskog saveza za športski ribolov na moru možete kupiti na stranici Ministarstva poljoprivrede - Uprava ribarstva.

Prilikom online kupovine rekreacijske dozvole potrebno je unijeti ime, prezime, datum rođenja, OIB vlasnika dozvole, broj putovnice ili osobne iskaznice, adresa, mjesto, poštanski broj, država, e-mail adresa, telefon te područje ribolova dok je za športsku dozvolu potrebno unijeti uz sve ovo navedeno još i broj važeće godišnje članske iskaznice.

Godišnja dozvola za rekreacijski ribolov smije se izdati samo osobi koja ima prebivalište u RH.

Napomena: osobe do 14 godina mogu bez dozvole obavljati rekreacijski ribolov odmetom s jednom povrazom sa ili bez korištenja štapa

Dozvole su neprenosive.