Podvodni ribolov

Podvodni ribolov

izvor: http://www.bmdergi.org/

Podvodni ribolov

Podvodni ribolov kao disciplina je dosta specifičan pa smo odlučili napisati nešto o njemu. Za početak moramo napomenuti da je podvodni ribolov isključivo za iskusne, strpljive i disciplinirane ribolovce jer zahtjeva određena znanja i vještine.

Može se reći da da je to jedan od najselektivnijih načina ribolova jer u ovom slučaju ribolovac vidi svoj ulov i sam odlučuje želi li ga ili ne. Izvodi se ronjenjem i dopušten je samo u moru. Mnogi misle da je jedan od najrizičnijih oblika ribolova jer se radi bez pomoći boca sa kisikom, a ribolovci zaranjaju i do 40 i više metara dubine ne bi li ulovili trofejni primjerak ribe. Ribolovac koji se bavi podvodnim ribolovom mora znati neke od tehnika izjednačavanja tlaka.

Oprema za podvodni ribolov sastoji se od maske za ronjenje, podvodne puške ili nekog drugog oružja za izbacivanje strijela, peraja, ronilačkog odijela, olovnih utega, ronilačkog računala tj. sata i signalne plutače. Mnogi ne koriste kompletnu opremu, ali to su većinom rekreacijski ribolovci koji rone na manjim dubinama, 3-10 m.

S obzirom na to da nema boce s kisikom, često dolazi do hipoksije tj. smanjenja količine kisika u stanicama i tkivu te pritom dolazi do nesvjestice. Ukoliko se odlučite na podvodni ribolov, svakako je dobro postepeno uvježbavati ronjenje na dah. Ono što je još opasno kod podvodnog ribolova su i drugi ljudi koji voze glisere te često ne vide ronioca.

Za podvodni ribolov mnogi kažu da je "igra nadmudrivanja" jer ribolovac mora prvo pretražiti teren te kada opazi objekt lova pomno razmisliti kako postupiti. Nakon što donese odluku, ribolovac zaranja i pokušava nadmudriti ribu ne bi li je uhvatio. Krajnji rezultat ovisi o mnogo čimbenika koji se moraju poklopiti.

Najbolje vrijeme za podvodni ribolov na Jadranu je druga polovica ljeta i rana jesen jer u to doba ima najviše ribe u priobalnom području, a najbolja mjesta su ona gdje ima kamenja i stjene - tu ribe traže zaklon.

Valja izbjegavat pješčana i šljunkovita dna jer se kvalitetna riba na takvim mjestima ne zadržava.

U Republici Hrvatskoj strogo je zabranjen ribolov podvodnom puškom uz uporabu naprava pomoću kojih je osobi omogućeno disanje pod morem te se iz tog razloga ne smije ni držati u plovilu kojim se obavlja ribolov.