Tuna

Tuna

izvor: http://www.pewtrusts.org

Tuna

lat. Thunnus thynnus (Tuna)

Još jedna riba iz porodice skušovki koja je rasprostranjena gotovo svuda po svijetu, osim u morima koja se nalaze blizu polova. Neki ju nazivaju još i tunj ili tun. Može se reći da je tuna najnačajnija riba za hrvatsko gospodarstvo i njegov izvoz u Japan gdje ta prvoklasna riba predstavlja nacionalnu i kulturnu tradiciju.

Tuna je velika riba koja može narasti i preko 4 m te težiti i više od 600 kg, no u Hrvatskoj je prosječna lovna težina oko 12 kg. Tijelo joj je usko i vretenasto, a glava špicasta na vrhu. Na sredini tijela je deblja dok se prema repu sužava. Ima dvije peraje koje se nalaze na prsima, dvije koje se nalaze na trbuhu, bočne peraje i jednu veliku na leđima te niz manjih nazubljenih peraja koje se nalaze na području od leđne peraje prema repu. Koža joj je čelično plave boje na pojedinim mjestima zelene te odsjajom koji liči na boju lavande.

Jedna je od najbržih riba u moru koja se može kretati brzinom i do 100 km/h.

Zanimljiva činjenica je da ima odličan metabolizam zbog kojeg može držati temperaturu veću čak i do 20 stupnjeva od temperature mora, a kako bi to postigla mora se neprestano kretati pa tako prepliva oko 1 000 000 milja do svoje 15. Godine.

Voli se hraniti skušom, haringom, oslićem, lignjama i rakovima.