Kantar

Kantar

izvor: http://www.naturamediterraneo.com/

Kantar

lat. Spondyliosoma cantharus (Kantar)

Kantar pripada porodici ljuskavki. Ima dosta različitih naziva kao što su kantara, kantor, manjamorta, sivac, grobar...  Rasprostranjen je diljem Jadrana, a obitava uzduž čitave obale otoka najčešće u dubinama od 15-40 m. Kao i većina manjih riba, voli kamenite i tvrde površine i dna. 

Tijelo mu je ovalno, s bočne strane spljošteno, a može narasti do 60 cm duljine. Težina mu je do 2,5 kg. Glava mu je tupasta, a u ustima se nalaze sitni zubi spojeni u jednu cjelinu. Mladi kantar je sivo-smeđe boje s okomitim prugama, a odrasli je tamnosive ili maslinastosive boje, no zanimljiva činjenica je da na proljeće poprimaju kričavo plavu boju. 

Aktivan je danju i noću. Iako je vrsni grabežljivac, relativno je spor i nezgrapan. Voli se hraniti drugim ribama, glavonošcima, crvima i rakovima.

Kantar je zakonom zaštićen i ne smije se loviti ukoliko je manji od 18 cm.