Hlap

Hlap

izvor: https://upload.wikimedia.org/

Hlap

lat. Hommarus gammarus (Hlap)

Jedan od morskih rakova je i hlap koji je još poznat pod imenima rarog, njakar, ralog, lap i humer. Rasprostranjen je u istočnom Atlantiku, zapadnom Sredozemlju, dijelu Crnog mora i u Jadranu. Postoji više vrsta hlapova, no u Hrvatskoj je najčešći Europski hlap.

Hlap je inače crne boje, a na njemu se mogu vidjeti puno plavih i crvenih mrlja. Tijelo mu je duguljasto i tvrdo s obzirom na oklop. Ima lepezast rep i kliješta koja su velika, ali različitih veličina. Manja kliješta mu služe za obranu, dok mu veća služe za drobljenje i rezanje plijena.

Zanimljiva činjenica da je najveći hlap ušao u Guinnessovu knjigu rekorda – bio je dugačak 1,26 m i težak 9,3 kg. Inače mu je prosječna težina oko 9 kg.

Hlap živi u procjepima i rupama, a ispod kamenja iskopaju rupu na pjeskovitom i muljetivom dnu na dubini do 150 m, ali u prosjeku su to dubine između 10 i 40 m dubine.

Voli se hraniti svime što se može naći na morskom dnu, a najčešće su to ostaci riba, crvi, školjke, morski puževi, meduze pa čak i druge vrste rakova.