Zec obični

Zec obični

izvor: http://wheremonstersdwell.com/

Zec obični

lat. Lepus europaeus Pall.

Zec obični je autohtona vrsta u Europi i zapadnoj Aziji. Većina misli da je zec glodavac, ali nije, već je dvojezubac koji je prilagođen otvorenim krajevima umjerene klime. Za razliku od kunića, zec ne kopa rupe i oslanja se samo na svoju brzinu koja može doseći 80 km/h.

U Hrvatskoj se nastanio svuda osim u planinama i nekim otocima. Staništa mu mogu biti polja, livade ili otvorene šume blizu poljodjelskih površina.

Najveći je dvojezubac, dužine tijela 48-75 cm i visine 35 cm. Rep mu je dugačak 7-11 cm. Teži od 3-4 kg. Krzno mu je žućkasto-smeđe ili hrđavo smeđe boje, osim jednog malog dijela na trbuhu koje je sivkasto-bijele boje. Zimi, za razliku od nekih drugih vrsta zečeva, sivkasto-bijela dlaka nestane. Ima velike uši i tzv. prsten oko očiju. Stražnje noge su mu duge i snažne što mu omogućava brzi trk i bijeg od grabežljivca. Najveći neprijatelji ptice grabljivice poput orla i sove te zvijeri poput risa, divlje mačke, lisice i vuka.

Hrani se uglavnom travom, zrljastim biljem, usjevima, pupoljcima i korom mladog drveća. Sluh i njuh su mu izvrsno razvijena, a pogotovo vidno polje koje je skoro 360 stupnjeva.

Najaktivniji je navečer i noću, a danju se skriva u udubljenih lijegalištima, u brazdama oranica ili grmlju.

U prirodi živi do 4 godine ili manje, a u zatočeništvu može preživjeti i do 12 godina.