Tvor

Tvor

izvor: https://en.wikipedia.org/

Tvor

lat. Mustela putorius

Tvor je sisavac iz porodice kuna. Porijeklom je iz zapadne Euroazije i Sjeverne Afrike. Kod nas, u Hrvatskoj, može se naći bilo gdje. Autohtona je vrsta. Voli živjeti uz rubove šuma, poljima ili šikarama, a poželjno je da se nalazi uz plitku vodu. Za razliku od većine životinja, tvor nije ugrožena vrsta zbog široke rasprostranjenosti.

Tijelo mu vitko i izduženo, noge male, ali neovisno o tome, u stanju je brzo se kretati. Naraste 38-45 cm, a  rep mu je dugačak oko 15 cm. Krzno mu je tamno smeđe boje, a na trbugu crne boje. Po glavi ima žućkaste dijelove. Zanimljiva je činjenica je kao i sve kune, ima dvije analne žlijezde koje su mu dobro razvijene, pa kada se nađe u opasnosti, nakostriješi se kao mačka i izlučuje tvar koja je iznimno neugodnog mirisa i na taj način sprječava napad. Ima dobro razvijeno osjetilo njuha.

Voli se hraniti miševima, štakorima, krticama, žabama, gmazovima, ribama, kukcima, puževima, gujevicama i plodovima. Lovi ptice i ptičja jaja. Opasan je za domaću perad jer ih ponekad napada što donosi nevolje farmerima. Njegova osobnost i karakter su takvi da ubije više životinja nego što može pojesti.  Prirodni neprijatelji su mu divlja mačka, crvena lisica, zlatni čagalj, sivi vuk i sova ušara.

Zanimljivo je isto tako kako sprema žabe za zalihu - ugrizom žabi ozljedi živce hrptenjače čime ju samo onesposobi, pa žaba ostane živa ali se ne može kretati.

Lovi se isključivo zbog krzna koje je dobre kvalitete. 

U divljini živi 8-10 godina, a u zarobljeništvu do 14 godina.