Srna obična

Srna obična

izvor: http://huntingbg.eu/

Srna obična

lat. Capreolus capreolus

Obična srna ili srndać je šumska životinja. Rasprostranjena je većim dijelom Europe, U Hrvatskoj ćete ju najčešće pronaći na područjima Slavonije, Baranje i u Gorskom kotaru, dok u priobalju i otocima nešto rijeđe.

Vjerne su staništu pa nisu sklone sezonskim migracijama iako one postoje u pojedinim situacijama. Primjerice, srne koje žive u planinskim krajevima sklonije su sezonskoj migraciji zbog nepovoljnih uvjeta života i neprijatelja.

Srne se udružuju u krda tek u kasnu jesen i ostaju u njima sve do proljeća, a ostatak godine izbjegavaju život u većim socijalnim formacijama. Na to ih tjera nagon koji je opravdan utjecajem negativnih vanjskih faktora.

Zanimljiva je činjenica da se srne tijekom 24 sata hrane 8-11 puta. Vrlo su izbirljive što se tiče hrane, a najviše vole brstiti mladice, grmlja i travu te šumske plodove.

Dužina srne najčešće je 130-140 cm, a visina u grebenu 75 cm. Njihova težina može dosegnuti čak i do 40 kg, ali prosječna težina im je obično od 22-28 kg. Tijelo im je vitko, lagano i vrlo pokretno, noge duge i vitke a rep kratak i jedva vidljiv.  Bolje skaču nego što trče, ali su zato izvrsni plivači i obožavaju kupanje. Dlaka im je ljeti crvenkastosmeđa, a zimi kestenjastosiva. Mlado od srne, lane, je smeđe boje sa bijelim pjegama do prvog linjanja. Nakon linjanja izrasla dlaka prekrije te pjege. Mijenjaju dlaku dva puta godišnje - u proljeće i početkom jeseni. Srne imaju odlično razvijen sluh, njuh i okus, a vid im je kao slab jer je srnino oko astigmatično te najbolje vidi i opaža kretanje. Srne se, za raliku od jelena koji riču, glasaju baukanjem, lajanjem i piskanjem.

Vrijeme parenja je drugom polovicom srpnja i prvoj polovici kolovoza, a nerijetko se pare i u studenom te prosincu.

Srne žive u prosjeku 15 godina.