Šojka kreštalica

Šojka kreštalica

izvor: http://baltyk.tumblr.com/

Šojka kreštalica

lat. Garrulus glandarius (šojka kreštalica)

Ova ptica je iz reda vrapčarki, podreda ptica pjevica. Šojka kreštalica ili kako ju još zovu kreja, rasprostranjena je većim dijelom zapadne Europe, Afrike i Azije.

Zanimljiva je činjenica da je jedna od rijetkih ptica koja ne zna hodati, već samo skakutati. Lovci ju smatraju štetnom jer uništava mlade fazane, golubove, drozdove, kosove, mlade ptice i jaja drugih pjevica. Svojim glasnim kreštanjem upozorava druge divljači da dolaze lovci. Isto tako je i vole jer im može biti korisna za lov lisica, jer ima specifičan, moglo bi se čak reći i uporan način upozoravanja.

Tijelo joj je dugačko oko 33 cm, a teži oko 170 g. Raspon krila joj je oko 5 cm. Perje joj je ružićasto-smeđe boje sa svjetloplavim dijelovima na krilima.

Voli se hraniti malim insektima, žirevima, sjemenjem bukve, kupinama, mladim ptićima i jajima, miševima, malim reptilima i zmijama.