Puh veliki

Puh veliki

izvor: https://hu.wikipedia.org/

Puh veliki

lat. Myoxus glis

Veliki puh je glodavac i pripada porodici puhova te je nešto manji od štakora. Neka istraživanja pokazuju kako su kosti puha nađene u stijenama koje su stare najmanje 50 milijuna godina. Naziva se još obični ili sivi puh. Ova vrsta puha je autohtona u Hrvatskoj, a sjeverno od rijeke Save je zaštićena.

Omiljena staništa su mu bjelogorične šume, mješovite šume hrastova, parkovi i voćnjaci, a često se smjesti i u potkrovlju kuće. Gnijezdu u dupljama starih drveća, kućicama od ptica ili pukotinama stijena radi od korijenja i mahovine.

Tijelo mu je zdepasto i  može narasti 13-19 cm, a rep mu je skoro nekad dulji od samog tijela - 11-15 cm. Većinu godine teži 170-250 g, a na jesen može i do 400 g. Krzno mu je pepeljastosive boje. Trbuh i donja strana tijela su mu svijetlije boje. Ima crne oči i kratke noge koje su prilagođene životu na drveću. Odličan je skakač i spretni penjač. Vrlo je aktivna životinja pa je cijelo vrijeme u pokretu. Proizvodi puno bučnih zvukova pa nekad postane i smetnja ukoliko se nastanio u potkrovlju ili tavanu naseljene kuće.

Uglavnom je svejed - voli voće i bobice, bukvicu, žir, lješnjake, orahe, bademe, pupoljke, ličinke, kukce i ptičja jaja. Jedu mnogo i često kako bi skupili dovoljno masti za hibernaciju koja im traje u prosjeku sedam mjeseci. U hibernaciju odlaze kolektivno, iako su inače životinje koje vole samonjački život. Temperatura tijela im se u hibernaciji spusti na 3 °C. 

Sluh i njuh su mu izrazito razvijeni.

Zanimljiva činjenica je da brojnost puhova ovisi o urodu bukvice jer njihovi pupovi utječu na spolni ciklus puha.

Puh veliki živi do 9 godina.