Patka kržulja

Patka kržulja

izvor: http://hbs.bishopmuseum.org/

Patka divlja

 lat. Anas platyrhynchos (gluhara); lat. Aythya ferina (glavata); lat. Arythya fuligula (krunasta); lat. Anas querquedula (pupčanica); lat. Anas crecca (kržulja)

Divlja patka je rasprostranjena i nastanjena u subtropskim područjima Sjeverne Amerike, Europe, Azije i Australije, a uvelike je pomogla u uzgajanju brojnih domesticiranih pataka.

Patka gluhara je vrsta divlje patke koju kod nas možemo pronaći blizu jezera, bara i močvara po ljeti, a zimi uz obrasle obale ušća rijeka. Od svih divljih pataka, ova vrsta je najpoznatija. Vrlo je dobar plivač i letač.

Tijelo joj može narasti 51-62 cm u duljinu. Mužjakovo perje na glavi je tamnozelene boje metalnog sjaja s bijelim prstenom na dnu, dok su mu prsa smeđe, a trbuh i donja strana krila sive boje. Ženka ima neugledno svijetlosmeđe i tamnosmeđe perje. Kljun je mužjaku i ženki žut i sa strane nazubljen.

Vole se hraniti biljkama, ali jedu i vodene kukce, žabe i ribe.

Patka glavata srednje je veličine, što bi značilo da joj je dužina tijela 42-49 cm. Mužjak ima dugi tamni kljun sa sivim kolutom, crvenu glavu i vrat, crna prsa, crvenu šarenicu i siva leđa, a ženka ima smeđu glavu i tijelo. Sve patke lete u jatima, pa tako i ova vrsta. Staništa su joj, kao i patki gluhari, močvarna područja i jezera. Aktivna je često noću kada je u potrazi za hranom, a hrani se najčešće vodenim biljkama, mekušcima, vodenim kukcima i manjim ribama. Hranu pronalazi ronjenjem.

Patka krunasta je srednje veličine kao i glavata patka, no njezina dužina je čak nešto malo manja nego kod glavate - 40-47 cm. Mužjak je potpuno crn, osim bijelih brkova i plavo-sivog kljuna, a ženka je smeđe boje. Njezini bokovi su svjetliji od ostatka tijela. Kao i ostale patke, njezina prirodna staništa su močvare i jezera bogata vegetacijom. Može se pronaći i u obalnim lagunama te zakloinjenim ribnjacima. Voli jesti mekušce, vodene kukce i vodene biljke, a hranu pronalazi ronjenjem.

Patka pupčanica je od svih ovih vrsta među najmanjim patkama. Dužina njezinog tijela je svega 37-41 cm. Mužjak je karakterističan po bijeloj prugi koja mu se nalazi iznad oka. Ženka i mužjak imaju plavo-sivi prednji dio krila. Omiljena staništa su joj u plitkim slatkim vodama u nizinama s puno niskog raslinja.

Patka kržulja je vrlo rasprostranjena patka, a poznata je po tome što je najmanja potojeća prava patka sa samo 20-30 cm duljine i prosječnom težinom 340 g. Ženke su nešto manje od mužjaka, pa je tako težina kod ženki nesilica svega 320 g. Raspon krila im seže 53-59 cm. Perje joj je raznih boja, a u vrijeme parenja, ono se mijenja. Često znaju formirati velika jata i vrlo su glasne. Kao i ostale patke, staništa su im blizu zaklonjenih močvara, a hrane se sjemenkama i vodnim beskralježnjacima.