Kuna zlatica

Kuna zlatica

izvor: https://eremozoic.wordpress.com/

Kuna zlatica

lat. Martes martes

Kuna zlatica je rasprostranjena većim dijelom Europe, pa tako i kod nas. Voli planinska predjela u kojima postoje stare šume s debelim stablima.

Najčešće su to šume listače i četinjača. Obožava krošnje po kojima se vješto penje i trči. Voli šuplja stabla jer tamo može stanovati, a ni napuštena gnijezda vjeverica i ptica grabljivica joj nisu strana. Kuna zlatica je kao i kuna bjelica iz porodice kuna.

Tijelo kune zlatice je dužine do 85 cm, od čega je samo rep 30-35 cm, a teži svega 1,5-1,8 kg. Dlaka joj je tamno-smeđe boje, njuška svijetlo smeđe, a sa strane i po trbuhu je žućkasta, dok je na nogama crno-smeđa. Ime je dobila po pjegi koja se nalazi na donjoj strani vrata, a koja je obraštena dlakom zlatno-žute boje. Zimi joj je dlaka tamnija.

Kuna zlatica je noćna životinja, a preko dana većinu vremena miruje. Navečer izlazi u lov i lovi cijelu noć. Njoj je lov zabava. Voli životinje koje može lako savladati - zeca, miša, tetrijeba, sitne ptice pjevice, glodavce, vjeverice, puhove, a u stanju je  zaklati i odraslu oslabljenu srnu. Obožava med, trešnje, šljive, maline i ostale slatke plodove.

Zanimljiva je činjenica da ju ljudi progone od pamtivijeka zbog krzna koje je prvorazredne kakvoće. Valuta Republike Hrvatske nazvana je Kuna jer se u prošlosti robonovčana trampa u nekim krajevima na Balkanu vršila plaćanjem s krznom kune zlatice.

U prosjeku živi 10-12 godina.