Jelen obični

Jelen obični

izvor: http://www.iyufera.com

Jelen obični

lat. Cervus elaphus.

Obični, ili kako ga neki još nazivaju crveni jelen jedna je od najvećih vrsta jelena rasprostranjenih u Europi. Šumska je životinja što dokazuje i to da najčešće obitava u šumskim kompleksima većih vodotokova Dunava, Save i Drave te brdskim i planinskim šumama.

Više su aktivni u sumrak, a na njihovu aktivnost utječe duljina trajanja i intenzitet sunčeve svjetlosti. Kao i većina divljači, skloni su sezonskim migracijama, pa su tako ljeti u nižim, a zimi u višim predjelima.

U Hrvatskoj je ova vrsta jelena vrlo brojna na području Slavonije i Baranje te na području Gorskog kotar. 

Jeleni su općnito vrlo plašljive životinje koje žive u stadu, s time da mužjaci na jednoj strani stada, a košute i lanad na drugoj strani. Njihova sjetila su odlično razvijena.

Tijelo im je dugačko 225-275 cm, visoki su od 120-150 cm, a rep im je dugačak 20-25 cm. Težina jelena je u rasponu od 125-300 kg, a košute od 70-130 kg. Oblik tijela, građa mišića i tetiva omogućava im dugo i brzo trčanje te brzi skok i do 12 metara u duljinu, a u visinu 3,5m. Ne smijemo izostaviti činjenicu da su, osim što brzo trče i skaču, odlični plivači. 

Dugi rogovi im znaju ponekad stvarati probleme s kretanjem u sredinama koje su obrasle gustom vegetacijom. Periodično dolazi do odbacivanja rogovlja koji nakon toga ponovno izraste, a pretpostavlja se da je to zbog obnavljanja rogovlja oštećenog u borbama za vrijeme parenja. 

Boja dlake im se mijenja ovisno o godišnjem dobu. Od proljeća do jeseni je hrđavo crvena, a na trbuhu bjelkasta, dok je zimi njihova dlaka dulja, gušća i tamnosmeđe boje pa sve do smeđe-sive boje. Tada im je stražnjica bjelkasta do žutocrvena i obrubljena tamnosmeđom duljom dlakom. 

Hrane se većinom travom, vrijeskom, žirom, gljivama, korom te raznim plodovima, a osim vode za piće potrebna im je i voda za kaljužanje te sol.

Kada se nalaze u nižim predjelima, tada se parenje odvija u 8. i 9. mjesecu, a kada se nalaze u višim predjelima, tada u 9. i 10. mjesecu. Mužjaci se tek u sezoni parenja koja se naziva "rika" približavaju ženkama te dolaze na "rikališta". Rikališta su mjesta na kojiam se međusobno bore za pravo na parenje, a tijekom borbe mogu izgubiti i do 30 kg.

Vukovi, medvjedi i risevi su im prirodni neprijatelji.

Rast jelena završava s 8-9 godina, košute s 3-4 godine, a životni vijek im je u divljini od 10-13 godina dok u uzgajalištu može doživjeti i do 20 godina.