Guska lisata

Guska lisata

izvor: https://commons.wikimedia.org/

Guska divlja

lat. Anser fabalis Latham. (glogovnjača); lat. Anser albifrons Scopoli. (lisata)

Guske su potporodica ptica iz reda guščarica. Rasprostranjene su po svim kontinentima, ali uglavnom na močvarnim područjima. Općenito žive u velikim skupinama i lete u jatima. Od divlje guske potječe i domaća guska koja se često može vidjeti na našem području.

Guska glogovnjača  je nešto malo veća od guske liate. Tijelo joj je dugačko 66-84 cm, a kada raširi krila 160 cm, dok joj je težina do 5 kg. Perje joj je tamno sive boje i ima narančaste noge. Kljun joj je crno-narančaste ili crno-rozne boje.

Ona je selica, a prilikom seobe dolazi u manjem broju od lisate. Broj gusaka se mijenja iz godine u godinu, a najčešće ih možemo vidjeti sredinom listopada pa sve do travnja.

Zanimljiva činjenica je to što dok stoji na zemlji, krilima pokrije repna pera.

Guska lisata je manja od glogovnjače, a na to ukazuje dužina tijela koja joj je 65-78 cm, sa rasponom krila 130-165 cm. Trbuh joj je išaran crnim prugama, a lice bijelo. Za razliku od nekih gusaka, lisata nema žuti prsten oko oka. Za razliku od većine životinja, kod nje je karakteristična briga o mladima tj. period brige koji traje čak i nekoliko godina. U nekim  trenucima je moguće da bake i djedovi vode brigu o mladima.

Guščje perje se nekad koristilo za punjenje posteljina, a jetra za prodaju.