Fazan

Fazan

izvor: https://en.wikipedia.org/wiki/Pheasant

Fazan

lat. Phasianus sp.

Fazan ili, kako ga neki zovu, gnjetao, ptica je iz reda kokoški. Živi u umjerenim i toplim krajevima Azije, od Crnog mora do Tihog oceana, u bjelogoričnim šumama, grmlju, plantažama bambusove trske, po nizinama i u gorskim područjima. Smatra se jednom od najrasprostranjenijih vrsta divljači i najčešće lovljenih ptica.

Mužjaka i ženku možemo razlikovati po boji perja, dužini repa, ostrugama, veličini, načinu glasanja i težini. Ženke su, kao i kod većine ostalih životinja, manje naspram mužjaka i ravnomjerno obojene. Perje im je uglavnom smeđe boje, a glava zelena i plava. Oko očiju imaju crvene boje.

Tijelo fazana mužjaka je u prosjeku 80-90 cm, s time da im na rep otpada 45-50 cm. Kada raširi krila širina mu je 70-80 cm. Ženke su u pravilu dvije trećine veličine mužjaka. Mužjak može težiti 1,25-2 kg, a ženka 0,80-1,20 kg. Od osjetila posebno mu je razvijen vid, a čuje i na velike udaljenosti.

Prirodni neprijatelji su mu lisica, divlja mačka, jastreb, kuna, a njihova jaja uništavaju štetočine pa čak i ljudi.

Aktivnan je više danju, a hrani se ujutro i predvečer. Voli jesti sjemenje, travu, plodove, kukce i njihove ličine, a na dan pojede 40-60 grama hrane. Dok dan većinu vremena provede na tlu, noć uglavnom provede na granama grmlja ili drveća. 

On može letjeti na kratkim distancama, ali bolje mu ide trčanje po zemlji.

Fazan može živjeti i do 18 godina.