Čavka

Čavka

izvor: https://en.wikipedia.org/wiki/Western_jackdaw

Čavka zlogodnjača

lat. Coloeus monedula (čavka zlogodnjača)

Čavka zlogodnjača je jedna od najmanjih ptica iz porodice vrana. Rasprostranjena je po cijeloj Europi, Zapadnoj Aziji i Sjevernoj Americi. Voli staništa u otvorenim šumama, starim parkovima, nadmorskim liticama, naseljima i gradovima.

Tijelo joj je veličine do 30-39  cm, a težine oko 250 g. Perje joj je crno-sive boje sa svjetlijim trbuhom, a oči su joj bijele.

Kao i većina vrana, ona je ptica stanarica, a kada nije period gniježđenja je i skitalica. Mužjaci i ženke zajedno grade gnijezdo od grančica, dlaka i suhih stabiljka gdje se i pare. Po karakteru je vesela, živahna, društvena i spretna i skoro uvijek viđene u parovima ili jatima. Prema ljudima je tolerantna. U zraku voli izvoditi akrobatske vratolomije. 

Zanimljiva je činjenica da je čavka ptica pjevica, iako mi to obično ne mislimo tako. Zabilježeno je da pripitomljena čavka može dobro imitirati čak i ljudski govor.

Hrani se insektima, crvima, miševima, ponekad žabama, puževima, mravima, moljcima, bubama, leptirima, a vole i sjemenke, bobice i voće.

Najveći prirodni neprijatelji su joj lisice i mačke.